Weet u dit al …

vraagtekenpoppetje 5

Update  maart 2024

Belangrijke vraag: Weet u het wachtwoord nog?

Vind u het ook lastig om alle toegangscodes en wachtwoorden te onthouden? De pincode van een bankpas gaat meestal wel goed omdat die regelmatig gebruikt wordt. Wachtwoorden zijn echter maar af en toe nodig. Dan blijkt pas later dat deze niet meer bekend zijn.

Uit de praktijk: Nieuwe telefoon installeren

Vorige week was er weer een bezoeker bij onze Helpdesk met een wachtwoord-probleem. Hij had een nieuwe telefoon gekocht, maar wist het wachtwoord niet meer van zijn Google account. Gelukkig was er bij de originele installatie wel een extra mailadres en telefoonnummer opgegeven. Daarmee kon een nieuw wachtwoord ingeven worden en was de nieuwe telefoon te gebruiken.

Voorkomen is beter: Zorg dat al uw wachtwoorden goed bewaard zijn!

Er zijn tegenwoordig goede gratis digitale hulpmiddelen om wachtwoorden te bewaren. Deze programma’s kunnen gelijktijdig op uw computer en telefoon gebruikt worden, waardoor informatie altijd veilig en beschikbaar is. Onze tip: zie https://www.seniorweb.nl/artikel/wachtwoordmanager-bitwarden.

Tot die tijd: Noteer gebruikersnamen en wachtwoorden

Voor heel belangrijke codes, zoals de pincode van de bankpas, wordt afgeraden om deze op te schrijven. Allerlei andere informatie kan echter best genoteerd worden, het liefst bij elkaar in één boekje. Schrijf daarin voor elke toepassing (dus per instantie of bedrijf) de gebruikersnaam en het wachtwoord.

Hulp nodig?

Heeft u een vraag over uw smartphone of laptop? Kom dan naar de Helpdesk van SeniorWeb Nuenen. U bent welkom elke maandag tussen 14.00 en 15.30 uur in de Bibliotheek van Nuenen.

Update januari 2024

E-reader / digitaal

Het is winter met lange avonden. Een mooi moment om een boek te lezen. Dat kan digitaal op een e-reader (bv Kobo). Een gebruiksvriendelijk apparaat en het weegt bijna niets. Door het speciale scherm kunt u ook bij sfeerverlichting goed lezen.  Een digitaal boek kunt u kopen via een (vertrouwde) webshop of leent u dit on-line bij de bibliotheek.

 Gevoelstemperatuur

Wil je weten wat de temperatuur buiten is, dan kun je op de thermometer of op de app kijken.  Het bijzondere hierbij is, dat een app  ook de gevoelstemperatuur aan geeft. Dat scheelt soms 4 of 5 graden. Als je de app opent zie je naast de temperatuur ook de gevoelstemperatuur staan.

Buienradar

Wil je gaan wandelen tijdens dit wisselvallige weer, dan kun je gebruik maken van een app die het weer op de korte termijn voorspelt. Je kan dan heel goed zien of het lang genoeg droog blijft of dat je beter nog een half uurtje kan wachten.

App downloaden

Wil je op jouw Android-smartphone een app downloaden, doe dat dan altijd via de Play Store. Heb je een iPhone ga dan naar de app Store. Dat is voor beide toestellen de meest veilige manier.

Heeft u een vraag over uw smartphone of laptop? Stuur hem aan info@seniorweb-nuenen.nl

U kunt ook iedere maandag tussen 14.00 en 15.30 uur terecht bij de helpdesk.